Pedodonti

Çocuk Diş Hekimliği

0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır. Pedodonti bölümünde çocukların fiziksel ve duygusal gelişimlerine göre tüm bebek, çocuk ve gençlerin tam ağız muayenelerine ve her türlü tedavi ve koruyucu uygulamalarını gerçekleştirmektedir. Son yıllarda çürük sıklığı konusunda yapılan araştırmalara göre, hem süt dişlenme (2–6 yaş arası) döneminde hem de karışık dişlenme (7-12 yaş arası) döneminde %90’lara ulaştığı görülmektedir. Bu nedenle, çocuğun gelecekteki ağız ve diş sağlığını ve en önemlisi genel sağlığını da koruyabilmek için koruyucu yöntemlerin uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti diş hekimliğinin 0-13 yaş grubu arasındaki bebek ve çocuk ağız ve diş sağlığıyla alakalı ve beş senelik diş hekimliği üzerine ayrıca özel bir uzmanlık eğitim programı almayı da gerektiren branşlarından biridir.

Pedodonti Anabilim Dalı, Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimlerine bağlı olan ve diş hekimliğinin yaşa bağlı olarak çalışan tek branşıdır. Pedodonti veya Pediatrik Diş Hekimliği yani Çocuk Diş Hekimliği daimi dişler tamamlanıncaya kadarki süreçte çocuk hastalarda süt ve daimi genç dişlerin hastalıkları ve tedavileriyle ilgili bir branştır. Pedodonti Anabilim Dalı aynı zamanda özel ilgi gerektiren iletişimi bozuk olan ve/veya engelli bireylerin de tedavilerini özel teknikler kullanılarak (sedasyon veya genel anestezi altında) gerçekleştiren bir branştır. Pedodonti eğitimi alan ve pedodonti konusunda uzmanlaşmış diş hekimlerine pedodontist ünvanı verilmektedir. Dolayısıyla pedodontist, bebeklikten ergenlik dönemine kadar çocukların dişlerinde öncelikle koruyucu diş hekimliği veren ve meydana gelen diş hastalıklarını tedavisiyle ilgilenen kişidir.

Pedodontinin ilgilendiği ana başlıklar şöyle sıralanabilmektedir:

  • Koruyucu diş hekimliği (ağız hijyeni eğitimi,motivasyonu, flour uygulamaları, fissür örtücü uygulamaları)
  • Koruyucu ve durdurucu ortodontik tedaviler
  • Sağlıklı beslenme eğitimleri
  • Ebeveynlerin pedodonti hakkında, pedodontiyle ilgili tedaviler hakkında bilgilendirilmesi ve eğitilmesi
  • Çocukların süt ve daimi genç dişlerinde meydana gelmiş olan çürüklerin diş tedavileri
  • Çocukların süt ve daimi genç dişlerinde çürüğe bağlı meydana gelmiş olan fazla diş dokusu kayıplarının kuron kaplamalarla tedavisi
  • Çocukların süt ve daimi genç dişlerindeki kanal tedavileri
  • Çocuklarda sıklıkla karşılaşılabilecek düşme ve/veya kazalar sonucu meydana gelen travma almış ve/veya kırılan dişlerin tedavileri
  • Çocuklarda zorunlu kalınan durumlarda süt ve daimi genç dişlerin çekimi ve diş kaymalarını önleyici yer tutucu tedavi teknikleri
  • Çocuklardaki diş sıkma ve gıcırdatma olarak tanımlana bruksizmin tedavisinde önerilen gece plağı uygulaması tedavisi
  • Spor yapan çocuklarda yaralanma ve/veya kazalara karşı önerilebilecek koruyucu ağız plaklarının uygulanması tedavisi
  • Çocuklarda diş eti hastalıklarından koruyucu tedaviler
  • Çocuklarda kalıtımsal olarak meydana gelen problemlerin tedavileri

Özetle pedodonti anabilim dalı, doğumdan başlayıp bir çocuğun 13’lü yaşlarına kadar uzayabilecek uzun bir süreci kapsamaktadır, dolayısıyla pedodonti anabilim dalı, bir çocuğun hayatı boyunca diş hekimliğini severek ve düzenli gelmesini sağlayacak başlangıç bir basamaktır. Tüm bu sebeplerle pedodonti anabilim dalı, diş hekimliğinin aynı zamanda çocuk ruh sağlığıyla da ilgili çok özel bir branşıdır.

Genel olarak bebeklerde ilk dişler 6 aylıkken sürmeye başlar. Ancak bebeğin kendisine bağlı birtakım faktörlerin etkisiyle gecikmeler olabilmektedir. Bir yaşına kadar gecikmeler normal kabul edilir. Bebeğiniz 1 yaşına bastığı halde ağzında dişi yoksa nedeninin araştırılması açısından bir dişhekimine götürmek gerekir. 

Çocuklarda diş çıkarmadan bir iki gün önce huysuzluk, iştahsızlık, dişetlerinde kaşıntı, salya miktarında artış olabilir. Dişin çıkacağı bölgede dişeti kabarmıştır. Bütün bu şikayetler dişlerin çıkması ile kaybolur. Bu şikayetlerin tümünü giderecek bir ilaç yoktur. Çocuğu rahatlatmak amacıyla yemeklerden önce uygulanmak üzere eczanelerde satılan pomatlardan yararlanılabilir. 

Eskiden diş sürme çağına gelen çocuğun her şikayeti diş çıkarmaya bağlanırdı. Her ne kadar diş sürmesi genel sağlık üzerinde bazı etkiler gösteriyorsa da havale, ishal, bronşit gibi hastalıkların nedeni artık diş sürmesine bağlanmıyor.Çocuğun genel durumundaki bozukluktan diş sürmesini sorumlu tutabilmek için başka bütün nedenlerin araştırılması gerekir. Bu nedenle böyle bir problemle karşılaşıldığında bir çocuk hekimine danışmayı ihmal etmemek gerekir. 

24 -30 aylar arasında süt dişlerinin sürmesi tamamlanır. Süt dişleri tamamlanmış bir çocukta her bir çenede 10 adet olmak üzere toplam 20 adet diş bulunur. 

Altı yaşında süt azıların arkasından "6 yaş dişleri" dediğimiz daimi dişler sürmeye başlar. Bu dişler alt ve üst çenede sağlı sollu ikişer tane olmak üzere toplam dört tanedir.

Genellikle süt dişi zannedildikleri için çürüdüklerinde tedavi edilmeyip çekilirler. Halbuki diş sistemi için çok önemli olan bu dişlerin çekilmesi dişlerde tedavisi çok zor olan çapraşıklıklara neden olur. 7-11 yaşlar arasında süt dişleri sallanır ve alttan gelen kalıcı dişler onların yerini alır.

12 yaşında 6 yaş dişlerinin arkasından 2. daimi büyük azılar çıkar. 6 yaş dişleri gibi bunlar da bir süt dişinin yerine sürmeyen dişlerdendir. 

Bazen bebekler dişli doğabilir ya da doğumdan hemen sonra bebeklerde diş sürebilir. Bu dişler genellikle sallanan dişlerdir ve bebek yutabilir ya da nefes borusuna kaçabilir düşüncesiyle çekimi gerekir. Yaratacağı bir diğer problem de beslenme sırasında annenin göğüs ucunun tahriş olmasıdır. Böyle bir durumda bir diş hekiminin müdahalesi gerekir 

İlk dişler ağızda görünür görünmez, temizlenmeye başlanmalıdır. Temiz bir tülbent ya da gazlı bez kullanılarak; sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce dişlerin silinerek temizlenmesi gerekir. Diş fırçası kullanımına bebeğin arka dişlerinin çıkmasından sonra başlanabilir. 

Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik önermek ve uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa ki mikroplar, dişlerin ara yüzleri ya da çiğneyici yüzeylerinde daha kolay birikir. Bu nedenle fırçalamadan sonra Anne-Babanın kontrolü şarttır. Okul çağındaki çocuklarda fırçanın diş-dişeti birleşim yerine 450 eğimle yerleştirilip dişlerin görünen yüzeylerini döndürme hareketiyle, daha sonra da dişlerin çiğneyici yüzeylerinin ileri-geri hareketlerle fırçalanması önerilmektedir. 

Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Sert fırçalar dişleri aşındıracağı için kullanımı uygun değildir. Eskimiş bir süpürgeyle süpürme işlemi nasıl yapılamazsa, eski bir fırçayla da dişler fırçalanamaz. Fırça kılları aşınır aşınmaz (Ortalama 3 ay) mutlaka değiştirilmelidir. 

Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Diş macunu kullanımına üç yaşından sonra başlanmalıdır. Ancak reklamlarda olduğu gibi, yarım parmak değil, fırça üzerine sıkılan mercimek kadar macun fırçalama için yeterli olacaktır. Macun kullanımına başlandığı dönemde piyasada bulunan florürlü diş macunlarından herhangi biri tercih edilebilir. Fırçalama işleminde macundan çok etkili bir fırçalama işleminin önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Sabah kahvaltı öncesi ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Pek çok iyi alışkanlık gibi, diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılacaktır. 

Süt dişleri de tıpkı kalıcı dişlerde olduğu gibi tedavi edilmelidir. "Nasıl olsa değişecek!" Düşüncesiyle bu dişlerin çekilmesi pek çok problemlere neden olur. Süt dişlerinin önemini şöyle açıklayabiliriz;

  • Süt dişlerinin beslenmede önemi vardır. Çürük dişleri olan çocuklar dişleri ağrıdığı için doğru dürüst yemek yiyemezler. Aynı şekilde dişleri çekilen çocuklar da yemek yiyemedikleri için büyüyüp gelişemezler.
  • Genel vücut gelişiminin yanı sıra süt dişleri çenelerin gelişimi için de gereklidir. Çürük ya da dişeti problemi nedeniyle dişleri çekilen çocuklarda çeneler çöker ve yaşlı bir görünüm alır.
  • Dişler konuşmak için gereklidir. Özellikle konuşmanın öğrenildiği dönemde ön süt dişlerinin eksik olması f,v,s,z,t harflerinin bir alışkanlık haline gelerek ömür boyu yanlış telaffuz edilmesine neden olacaktır.
  • Her çocuk gülmeyi sever. Güzel bir gülümseme için ise sağlıklı dişlere ihtiyaç vardır.
  • Güzel görünmek büyük küçük her insanın en doğal isteğidir. Çürük ya da eksik dişleri olan çocuklar çirkin göründüklerini düşünerek psikolojik rahatsızlık duyarlar.
  • Süt dişlerinin bir diğer görevi de alttan gelen daimi dişlerin yerini korumaktır. 10 çocuğun bir sıraya yan yana oturduğunu düşünün. Bunlardan biri kalktığında diğerleri onun yerine doğru kayarak daha rahat otururlar.Yeni bir çocuk gelip de sıraya oturmaya kalkarsa diğerleri sıkışmak zorunda kalacaktır. Aynı şekilde bir süt dişi zamanından önce çekilirse yandaki dişler bu boşluğa doğru kayar. Alttan gelecek kalıcı dişe yer kalmaz. Bu diş diğerlerini sıkıştırır, sonuç olarak çapraşıklıklar meydana gelir.

Bu nedenlerden dolayı süt dişleri de daimi dişlerde olduğu gibi tedavi edilmelidir!

Bunun için en ideal zaman bebeğin ilk dişleri çıktıktan sonraki altı aydır. Çocuğunuzun dişleri ile ilgili problemler çok erken yaşlarda başlayabilecektir. Bu dönemde bebeğin beslenmesi, diş bakımı ve emme alışkanlığı hakkında bilgi edinerek ortaya çıkacak problemlerin başlamadan önlemek mümkün olacaktır. 

Çocuğunuzu diş hekimine götürmeden önce yapılacak işlem hakkında bilgi edinmek en doğru yöntem olacaktır. Genelde dişlerde çok büyük oyuklar oluşmadan ve şiddetli ağrılar başlamadan diş hekimine başvurmak tedavinin hem çocuk hem de hekim açısından daha kolay olmasını sağlar. Ancak, " Doktor iğne yapmayacak " diye ön yargı ile getirilen çocuğa hekim anestezi yapmak zorunda kalırsa, çocuğun hem size hem de hekime güveni kalmaz. Bu nedenle çocuğu tedavi konusunda doğru bilgilendirmek, korkusunu yenmek ve güvenini kazanmak açısından önemli olacaktır. 

Çocuğunuza diş tedavisinin hiçbir korkulacak yanı olmadığını anlatırsanız, kolaylıkla diş hekimine götürebilirsiniz. Ancak genelde Anne-Babalar "Uslu olmazsan seni dişçiye götürürüm, O da bir güzel dişini çeker!" sözleriyle diş hekimi kavramını bir korku unsuruna dönüştürür.

Bu nedenle;

  • Çocuğun diş hekimine götürülmesi bir ceza anlamı taşımamalıdır. Tam aksine çocuğa diş hekimine severek gideceği bir ortam yaratılmalıdır.
  • Dikkat edilmesi gereken başka bir konu da, diş hekimine gitme ile çocuğun maruz kalacağı ağrı olayı arasında bir çağrışım uyandırmamaktır. Ancak, çocuğa " Dişin hiç ağrımayacak" diyerek onu yanıltmak; ilerideki tedavileri güçleştirir.
  • Diş hekimi ile çocuğun iyi bir diyalog kurması, çocuğun korkusunu yenmesine yardımcı bir faktördür. Bunun için diş hekiminin sorduğu sorulara çocuğun kendisinin yanıt vermesine izin verin.
TOP