Hareketli Protezler

Eksik diş sayısının sabit protezlerle telafi edilemeyecek kadar çok olması durumunda tercih edilen protez çeşididir.

Hareketli protezler, hasta tarafından çıkarılıp temizlenebilir ve tekrar takılabilir. Hareketli protez diş çeşitleri, günümüz teknolojisi sayesinde son derece doğal bir görünüme sahiptir ve estetik kaygısı olan hastalara uygulanmaktadır. Doğal diş görünümünün kişinin istediği sürede kazanmasını sağlayan hareketli protezler, kaybedilen ağız sağlığını da geri kazandırması bakımından önemlidir.

Hareketli Protez Çeşitleri Nelerdir?

Total Protezler

Hareketli diş protez çeşitleri arasında özellikle erişkinlerde kullanılan total protezler, ağızda hiç diş kalmadığı durumlarda, alt ve üst kemik dokusundan destek alarak üretilen protezlerdir. Takma diş olarak da bilinen total protezler, takılıp çıkarıldığı için kişiye rahatlık sağlar. Genellikle plastikten yapıldığı için zamanla renk değişikliği görülebilir.

Parsiyel Protezler

Hareketli protez diş modelleri arasında parsiyel protezler de yer alır. Doğal dişlerin bir bölümünün bulunduğu ağızlarda uygulanır. Parsiyel protezler ya akrilikten ya da tek parça dökümden yapılır. Ana dişlere bağlanarak tutunan parsiyel protezler, tel görünümü nedeniyle estetik olmayabilirler.

Hassas Protezler

Hareketli protez diş çeşitleri arasındaki immediat protezler, tüm ana dişlerin çekilmesi gereken durumlarda hasta dişsiz kalmak istemezse doğal dişleri çekilir çekilmez hemen takılan protezlerdir. İyileşme tamamlanıp dokular bu protezlerle uyumsuz hale geldiğinde ise hastanın daimi protezleri yapılmaya başlanır.

Diş Üstü Protezler

Hareketli diş protez çeşitleri, ağızda var olan birkaç doğal diş ya da kök üzerine tutuculuk sağlanarak oluşturulduğu zaman diş üstü protezler olarak adlandırılırlar.

TOP