Sabit Protezler

Sabit protezler, diş hekimleri tarafından protetik diş tedavileri içinde en çok uygulanan protez diş tedavi seçeneğidir.

Sabit protezde, hastanın mevcut dişi kullanılır. Sabit protezler, doğal dişin bozulan şeklini düzeltmek veya eksilen dişlerin yerini doldurmak amacıyla doğal dişlerden destek alınarak veya onların üzerine yapılan protez diş tedavi yöntemidir. Sabit protezler, hareketli protezlerden daha doğal ve estetik bir görüntü verir. Daha iyi bir çiğneme fonksiyonu sağlar. Adından da anlaşılacağı üzere, sabit protezler hasta tarafından çıkartılamaz. Sabit protezler, kendi içinde kuron (kaplama), köprü, laminate kuron, maryland köprü, teleskop kuron, inley-onley dolgular gibi alt bölümler halinde incelenebilir.

Sabit Protez Çeşitleri Nelerdir?

Kuron

Kuron’a halk arasında, diş kaplaması veya kaplama diş de denilir. Kuron, çürük veya travmaya bağlı olarak kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin ya da kanal tedavisi görmüş dişlerin küçültülüp kaplanması işlemidir. Kaplama, altındaki hasar görmüş dişe tam uyum göstererek, dişi her taraftan saran dental restorasyondur.

Köprü Protezleri

Bir veya birden fazla diş kayıpları durumunda, estetik, konuşma ve fonksiyon kaybını karşılamak amacıyla, komşu dişlerin küçültülüp bunların üstüne yapılan kaplamalardan destek alınarak, ara boşlukların doldurulması işlemine köprü protezi denir. Ayrıca, köprü protezleri yüzün doğal şeklinin korunmasında, yüz ve yanağın desteklenmesinde önemli rol oynar.

Maryland Köprü

Ön tek diş eksiklerinde, eksik alanın iki yanındaki dişlerin sadece iç yüzeylerinden kesim yapılarak buralara gelecek kanatlarla, yüzeysel tutuculuk sağlamak suretiyle yapılan uygulamalara maryland köprü denir.

Porselen Lamina

Dişin görünen ön yüzeylerinde, mine sınırları dahilinde, az bir kesim yapılması ve hazırlanan porselen yaprağın buraya yapıştırılması işlemidir. Porselen lamina hakkında estetik diş hekimliği bölümünde ayrıntılı bilgi verilmektedir.

Teleskop Kuron

Hastanın çenesinde bir veya bir kaç diş kaldığında tercih edile bir tedavi seçeneğidir. Protez yapılacak kısımla uyumsuzluk yaratacak, aşırı eğri, çapraşık ve uzamış dişler olduğunda, bu dişleri kaybetmektense boylarının kısaltılarak üzerlerine iç içe geçen teloskop kuron (çift kuron) denilen kuronlar uygulanabilir. Bu yöntemde amaç, kanca ve tutucu kullanılmadan kalan dişlerin kökenine yük binmesini önlemek ve protezde estetik bütünlük sağlamaktır.

TOP