Diş kisti aşağıdakileri yapabilir:
- Kist yer kaplayacağı için çenedeki normal dokuların yerlerini değiştirip kaydırarak kemik kaybına neden olabilir.
- Diş kisti, yakınındaki bir dişi içine çekebilir veya normal hizasından dışarı itebilir.
- Diş kisti bazen çene kemiğinde büyümeye neden olabilir. Süreçte ağrı yaşanmadığı için birçok hasta durumu fark edemez.
- Sinirlere baskı yaparak yüzde hissizliğe neden olabilir.
Öncelikle diş kisti ameliyatı için gerekli bütün radyolojik testler yapılır. Ardından hastaya dişlerinde varsa yaşayacağı kayıplar hakkında bilgi verilir. Diş kisti ameliyatı tıpkı diş çekimi yapılırken olduğu gibi lokal anestezi uygulayarak yapılır. Eğer kist büyük ise, genel anestezi uygulanır. Ameliyat esnasında dişler kurtarılacak durumda değil ise, dişler çekilir ve kistli bölge çıkartılır. Kist dişlere zarar vermediyse, damaktan kesik atılarak kiste ulaşılır. Önce kistin içinde bulunan sıvı boşaltılır. Daha sonra ise, kist çıkartılır. Kistin çıkarıldığı bölge, temizlenir ve kistin çıkartılmasından dolayı oluşan boşluk estetik açıdan rahatsız edecek büyüklükte ise, kemik tozu gibi maddelerle doldurulur ve dikiş atılır. Kist küçük ise, oluşan boşluk zaman içerisinde kendiliğinden dolacaktır.
Diş ameliyatından sonra, hastanın iyileşme süresi diş çektirmiş birinin süresi kadardır. Yani hastanın başka bir sağlık sorunu yoksa, birkaç gün içinde eski yaşantısına dönebilir. Sadece bir kaç gün sıvı gıdalar ile beslenmek zorunda kalacaktır. Herhangi bir ağrı olması söz konusu değildir. Diş kisti ameliyatından sonra 3 ayda bir film çektirerek, yeniden kist oluşup oluşmadığı kontrol edilmelidir. Özellikle başarılı geçmeyen operasyonlar diş kistinin tekrar etmesine neden olmaktadır.
Birçok farklı diş kisti çeşidinden en yaygın olan beş tanesi şunlardır:
Periapikal Kistler
Bu tip kistlere diş kökü ucunda rastlanır ve genellikle o dişte meydana gelmiş bir enfeksiyonun sonucudur. Enfeksiyonlu bir diş umursanılmazsa ya da sadece antibiyotiklerle tedavi edilirse, diş kisti üretme potansiyeli taşır. Tedavi edilmeyen periapikal kist, diş kökü çevresinde daha fazla kemik kaybına yol açar. Enfeksiyonlu diş kanal tedavisi görmeli veya çekilmeli.
Dentijeröz (Diş Taşıyan) Kistler
Bu kist yirmi yaş dişleri gibi henüz çıkmamış dişlerin çevresinde oluşur. Bölgesinde kemik kaybına neden olur. Yirmilik dişlerin çevresindeki kistler o dişlerle birlikte alınmalıdır.
Lateral (Yan) Periodontal Kistler
Bu gelişimsel bir kisttir, ağrıya sebep olmaz. Diş doktoru tarafından X – ray cihazları kullanılarak fark edilir. Kemik kaybına neden olur. Genellikle dişçi koltuğunda yapılan operasyonla alınır.
Artık Kist
Çekilen bir diş sonrası arta kalan periapikal kisttir. Dişçi koltuğunda operasyonla alınır.
Döküntü Kist
Bu kist çoğunlukla çocukları etkiler. Düşen bir dişte oluşur, dişle birlikte düşmeye çalışır ancak başaramaz, diş etinde kalır. Genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Aynı diş gibi kendi kendine düşecektir.