Zirkonyum Kaplamalar

Zirkonyum, doku dostu olma özelliği ile diş hekimliğinde de kullanılmaya başlanmıştır. Diş hekimliğinde zirkonyumun kullanılması ile beraber, metal altyapıya yakın sağlamlık sağlanmıştır.

Daha çok estetik amaçlı olarak, beyazlatma gibi metotlarla sonuca ulaşılamayan ileri derecedeki renkleşmelerde, kalıtsal yapı renkleşmelerin tedavisinde, ortodontik tedavinin tercih edilmediği diastema gibi ayrık veya az çapraşık, dönük dişlerde, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarında, arka grup dişlerde köprü veya kaplama olarak, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini düzenlemekte kullanılabilir.

Zirkonyum Porselen Dişler

Dişlerinin görünüşünden ve gülüşünden memnun olmayanlar CAD-CAM sistemleri ile gerçekleştirilen zirkonyum porselenler ile istedikleri doğal dişlere ve gülüşe sahip olabilirler. Tıbbın diğer dallarında başarı ile kullanılan zirkonyum maddesi 2000'li yıllardan itibaren diş hekimliğinin hizmetine sunulmuştur.

Estetik Dişhekimliğinde çığır açan zirkonyumun avantajları:

  • Dişhekimliğinde kullanılan en estetik materyallerdendir.
  • Işık geçirgenliği özelliği sayesinde doğal dişlerin dokusu tam olarak yakalanır. Sağlıklı bir dişin minesi tamamen ışığı geçirmesine rağmen porselen dişlerin altında kullanılan metaller porselen dişlerde opak bir görüntü yaratabilmektedir. Özellikle güneşli ortamlarda ve fotoğraf flaşında belli olabilen cansız görüntü problemi zirkonyum dişlerde çözülmüştür.
  • Diş eti uyumu klasik metal alt yapılı porselenlere göre çok daha iyidir. Diş eti hastalıklarında ya da diş eti çekilmelerinde sıkça görülen diş eti morlukları zirkonyumda görünmez.
  • Allerjik değildir, doku dostu bir materyaldir.
  • Isı yalıtıcı özellikleri çok iyi olduğundan dişlerde soğuk sıcak hassasiyetini önlerler.
  • Zirkonyum porselenler 900 megapaskal dirence sahiptirler. Bu özellikleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de çok rahatlıkla kullanılırlar. Bu kadar güçlü olmasıyla birlikte ışığı geçirecek kadar zarif ve estetiktir. Hem ön hem de arka dişlerde güvenle kullanılabilen ileri teknoloji ürünü bir malzemedir.

Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Uygulanır?

Diş metal destekli kaplamalarda olduğu gibi bir miktar küçültülür ve diş eti sağlıklı duruma geldiğinde özel ölçü maddeleri ve ağza uygun kaşıklarla hassas bir ölçü alınır. Laboratuvar ortamında dişe uygun renkte zirkonyum alt yapı ve üzerine porselen üst yapı işlenerek klinik ortamda dişe uyumlandırılır.

Son olarak da özel yapıştırıcılar ile dişe daimi adapte edilir. Artık kendi dişinizden ayırt etmeden rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Lamine dişler dişlerin tam olarak kaplanmasını gerektirmeyen sadece dişlerin ön yüzlerine yaprak şeklinde porselenlerin yapıştırılması yoluyla yapılan estetik restorasyonlardır.

Lamine dişler, yaprak porselenler hangi durumlarda dişlere uygulanabilir:

  • Dişler arasında renk farklılıkları şekil bozuklukları var ise
  • Dişleri çapraşık olup ortodontik tel tedavisi görmek istemeyenlerde
  • Ön dişlerinde büyük dolgu ya da kırık olanlarda
  • Ön dişleri aralıklı olan ve ön dişlerininin görüntüsünden memnun olmayanlarda
  • Güldüğünde ön dişleri altından damakların çok fazla gözüktüğü durumlarda dişeti operasyonu ile birlikte daha estetik bir gülümseme isteyen hastalarımızda uygulanabilir.

Estetik diş hekimliği uygulamaları günümüzde kişiye özel uygulamalar haline gelmiştir. Size uygun uygulamaların hangileri olduğunu en sağlıklı şekilde size diş hekiminiz tavsiye edecektir.

Zirkonyum dişlerin ağızda hazırlanma işlemi klasik porselen diş hazırlanması ve ölçü alınmasıyla aynıdır. Farklılık laboratuar işlemlerinde başlar. Zirkonyumlar Cad Cam teknolojisine sahip bilgisayar destekli cihazlarla yapılabilir. Bu yöntemde hasta ağzından alınan ölçüler bilgisayar ortamında optik okuyucularda taranır. Zirkonyum levhalardan el değmeden freze sistemleri sayesinde bilgisayar tarafından kesilip şekillendirilir. Kamera yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara yüklenir. Daha sonra tasarımları(CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir.

Bu sistemde kullanılan porselenin alt yapısında kristal veya zirkonyum bulunmakta böylece mükemmel estetik kalite ve doğallık yakalanmakta ve yapım süresi de kısalmaktadır.

Işık geçirgenliği özelliği sayesinde doğal dişlerin görüntüsü tam olarak yakalanır. Sağlıklı dişlerin minesi ışığı tamamen geçirir. Klasik porselen kaplamaların alt yapıları olan metaller dişlerde opak bir görüntü yaratırlar. Bu da dişlerin cansız ve yapay görünmesine sebep olur. Zirkonyum ile bunun önüne geçilmiştir. 

Dokuyla uyumlu bir malzemedir. Metal destekli protezlerde görülen dişin boyun bölgesindeki diş etinde morumsu renklenme asla oluşmaz. Diş eti çekilmesine sebep olmaz. Yanlış fırçalama gibi sebeplerden diş eti çekilecek olursa estetik olarak kötü bir görüntü yaratmaz. 

Düzenli kontroller yapıldığında çok uzun yıllar kullanabilirsiniz. Şu kadar süre diye net bir zaman verilemez. Dişler canlı dokulardır ve zamanla aşınmalar ve sürmeler sebebiyle şekil değişiklikleri gözlenir. Zirkonyum kaplamalarda değişiklik olmaz. Bu formu değişmiş ağza uyumlandırmak için yenilenmek istenebilir. 

Kron köprü çalışmalarının yanı sıra implant üstü protezlerde de kullanılabilir. Zirkonyum materyalinin üstü porselen ve seramikle kapatılır, estetik açıdan başarılı sonuçlar edinilmiştir.Asıl en önemli özelliği ise doku dostu olmasıdır.   Çiğneme basıncına göre oldukça dayanıklıdır, diş renginde olduğundan diş etinden gri olarak yansımazlar. 

Kesim işlemleri lokal anestezi altında gerçekleşir ve sonrasında diş renginde geçici bir kaplama yapılarak sıcak ve soğukta sızlamanın önüne geçilir. Hastaların çok az bir kısmında hafif bir sızlama görülür genel itibariyle sıkıntı yaşanmadan süreç tamamlanır. 

Zirkonyum kaplamalar daimi dişlerin sürmesinden sonra her yaşta tedavi yapılabilir. Ancak 18-20 yaşına kadar yapılan tedavilerde gelişim döneminde çene büyümesi sonucu aralanmalar gözleneceğinden sık sık yenilenmesi gerekir. Bu yüzden tavsiye edilmez. 

Ters ve fazla bir kuvvette kırılma çatlama görülebilir ancak bu sağlam dişin kırılma ihtimaliyle neredeyse aynıdır. Klinik ortamda büyük oranda tamiri yapılabilmektedir. Kaplamanın altındaki dişte zamanla çürüme başlayıp madde kaybı oluştuysa düşebilir. Böyle durumlarda diş mümkünse tedavi edilir ve kaplama tekrar yapıştırılır. 

TOP