Diş Beyazlatma

Dişlerinizin görüntüsünü önemli ölçüde değiştirdiğinden günümüzde en çok kullanılan estetik işlemlerden biridir ve çoğu diş hekimi tarafından uygulanır.

Dişin en dış katmanına mine denir. Her gün minenin üstünde ince bir tabaka oluşur ve bu katmanda lekeler oluşur. Mine tabakasında aynı zamanda lekelerin sabitleşmesini sağlayan minik gözenekler vardır. Beyazlatma tek seferlik bir çözüm değildir ve daha parlak bir renk elde etmek için zaman zaman tekrarlanması gerekir.

Hazırlık Aşaması

Dişler beyazlatılmadan çürüklerin tedavi edilmesi gerekir. Bunun sebebi beyazlatıcı solüsyonun çürük bölgeleri geçerek dişin iç kısımlarına ulaşabilmesidir. Eğer bu olursa dişteki hassasiyet artar. Beyazlatma aynı zamanda mine tabakasına sahip olmayan köklerde de işe yaramaz. Çekilen dişetleri köklerin ortaya çıkmasına neden olur. Beyazlatma kuron ve kaplamalarda da işe yaramaz.

Beyazlatma evde veya klinikte yapılabilir. Klinikte temizletme için diş hekimi dişlerinizin fotoğrafını çeker. Bu adım dişlerin beyazlamasını ölçmek için kullanılır. Diş hekimi aynı zamanda dişlerinize bakarak lekelerin türünü ve yoğunluğunu inceler.

Klinikte beyazlatma yaklaşık 30 – 60 dakikalık bir kaç seans arası sürer. Muayene bittiğinde, diş hekimi dişlerinizi temizler ve beyazlatma işlemini başlatır.

Evde beyazlatma için diş hekimi ağzınıza uyan ve içinde beyazlatıcı jeli barındıran kalıplar yapar. Evde beyazlatma genelde iki üç hafta sürer. Eczanede satılan setler de kolayca kullanılabilir. Evde kullanılan setler için diş hekiminizle görüşmeniz önemlidir. Talimatlara uyarak kullandığınızdan emin olun çünkü fazla ya da yanlış kullanım dişlere ve ağıza kalıcı hasar verebilir.

Vital beyazlatma kanal tedavisi yapılmış dişin görüntüsünü geliştiremez. Bu durumda diş hekimi farklı bir metot kullanarak dişi içten temizler. Dişin içine beyazlatıcı madde yerleştirilerek üstüne geçici dolgu uygulanır ve diş birkaç gün böyle bırakılır. Bu işlem istenilen tona ulaşana kadar tekrarlanabilir. Arkasından kalıcı dolgusu yapılarak diş kapatılır. Bu işlem bir kaç sefer tekrarlanabilir gelecekte de ama aşırı tekrardan kaçınmak gerekir çok uzun dönemde iç rezorpsiyon oluşturma riski vardır. 

En çok rastlanan vital beyazlatmada jel benzeri solüsyon kullanılır. Bu ürün genelde hidrojen peroksit içerir. Beyazlatıcı solüsyonu ağızlığa koyar ve belirli bir süre ağızda tutarsınız. Diş beyazlatma evde veya klinikte yapılabilir. Klinikte yapılan beyazlatma diş hekiminin kontrolünde yapılır ve daha dikkatli gözlenir.

Klinikte beyazlatma genelde 30 ila 60 dakika arası sürer ve tamamlanması için 2-3 seans gerekir. Seans sayısı dişlerinizi ne kadar beyaz istediğinize ve lekelere bağlıdır. Diş hekimi ilk başta tıbbi geçmişinizi sorarak dişlerdeki renk değiştirmenin sebebini bulmaya çalışır. Değişik tür lekeler tedaviye değişik cevap vereceklerdir.

Diş hekimi önce özel bir koruyucu jel sürüp arkasından beyazlatıcı maddeyi kullanır. Klinikte beyazlatmnalarda en sık kullanılan madde karbamid peroksittir.

Bazı beyazlatma maddeleri ısı, özel ışıklarla veya kimyasal aktive olurlar. Beyazlatıcı madde sürüldükten sonra diş hekimi ışığı dişinize kısa bir süre tutar. Bazı diş hekimleri ısı yerine sadece lazer kullanmaya başlamışlardır. Tüketiciler lazerin son teknoloji özelliklerini sevmelerine rağmen teknoloji daha çok yenidir. Amerikan Diş Birliği teknolojinin sağlam olabileceğini söylemekle birlikte, diş beyazlatmada lazer kullanımının güvenilirliği veya efektifliği üzerine yapılmış araştırma azdır.Eğer dişlerinizin rengi çok kötüyse klinikte daha detaylı beyazlatma yaptırabilir veya evde beyazlatmayı tercih edebilirsiniz.

Evde yapılan beyazlatmalar için diş hekimi dişlerinizin ölçüsünü alarak size özel 1-2 kalıp yapar. Bu sayı alt ve üst dişleri temizletip temizletmeyeceğinize bağlıdır. Tam oturan bir ağız ölçüsü beyazlatma maddesinin dişler yerine diş etleriyle temas etmesini engeller. Eczaneden alınan kalıpla genelde iyi uymazlar ve bu da diş etlerinde rahatsızlığa yol açar.

Evde, her kalıbı diş hekiminin sağladığı beyazlatıcı maddeyle doldurup her gün bir kaç saat kullanmanız gerekir. Çoğu insan istediği beyazlığa bir iki haftada ulaşır.

Diş hekimi beyazlatmadan bir kaç gün sonra dişetlerinizi kontrol eder. Eğer dişetleri beyazlatıcıyla kontağa girerse rahatsızlık oluşabilir. Eğer dişlerinizi evde beyazlatıyorsanız diş hekimi işlemin doğru yapıldığından emin olmak ister.

Beyazlatmak kalıcı bir çözüm değildir ve lekeler her zaman geri gelirler. Eğer sigara içiyor ve çok fazla leke bırakıcı yiyecek ve içecek tüketiyorsanız bir ay gibi kısa bir sürede lekelerin yeniden oluşmaya başladığını görürsünüz. Eğer bu tarz leke kaynaklarından uzak durursanız yaklaşık 12 ay tekrar beyazlatmanıza gerek kalmaz.

Tekrar beyazlatma evde veya klinikte yapılabilir. Eğer evde özel yapım kalıp ve beyazlatıcı maddeniz varsa diş hekiminizin önerdiği sıklıkta tekrarlayabilirsiniz.

Dişetleri ve dil, dudak gibi çevre dokular dikkatli bir şekilde korunduktan sonra beyazlatma tedavisine geçilmelidir. Kullanılan ilacın yoğunluğu ile kullanım sürelerinin doğru ayarlanması (bleaching jelleri farklı oranlarda carbamid peroksit ve hidrojen peroksit içermektedir).

Diş beyazlatma işlemi esnasında veya daha sonra hastalarda bazen hafif bir hassasiyet şikayeti olabilir ancak bu hassasiyet 1- 3 gün arasında tamamen kaybolacaktır. Önemli olan uygulanan tedavinin gerektirdiği adımların eksiksiz ve doğru olarak yerine getirilmesidir. Diş beyazlatma işlemi diş hekimleri tarafından yapıldığında zararsız ve çok etkili bir metodudur.

Beyazlatma işleminin yan etkileri yoktur ama yine de dişler bir süre hassasiyet gösterirler. Beyazlatma işlemleri hamile kadınlarda kullanılmamalıdır. Beyazlatma materyallerinin fetüs üzerindeki etkileri bilinmemektedir. İşlem tamamen estetik kaygılı olduğundan, doğum sonrasına kadar ertelenmelidir. 

Dişler eski rengine dönmez ve her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır. Ancak, hastaların alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak bazen bir yıl sonra 1 veya 2 kez kullanılan bir pekiştirme tedavisi gerekebilir. 

Eğer dişlerinizin beyazlatma işleminden fayda sağlayabileceğini düşünüyorsanız işlemi tartışmak için diş hekimini arayabilirsiniz. 

TOP